P

Pisco Sour – przepis na narodowy drink Peru

Pisco Sour - narodowy drink Peru

Pisco Sour to klasyczny koktajl alkoholowy z Ameryki Południowej o słodko-kwaśno-gorzkim smaku. My akurat mieliśmy okazję próbować go podczas naszej podróży po Peru, ale od lat trwa dysputa pomiędzy Peru a Chile odnośnie jego pochodzenia. Oba kraje uznają Pisco Sour jako swój narodowy drink, chociaż wersje chilijska i peruwiańska nieznacznie się od siebie różnią (wersja peruwiańska zawiera dodatkowo białko jaja kurzego). Spór o pochodzenie dotyczy również samego Pisco, ponieważ oba kraje słyną z produkcji tego alkoholu wytwarzanego ze sfermentowanych i poddanych destylacji winogron (podobnie jak brandy).

Pisco Sour – przepis na drink w wersji peruwiańskiej

Składniki:

  • 3 kostki lodu
  • 60 ml pisco
  • 30 ml białka kurzego
  • 25 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 2-3 krople (dashe) Angostury Bitters (gorzki likier z Trinidadu i Tobago)

Sposób przygotowania:

  1. Do shakera wrzuć kostki lodu oraz dodaj składniki drinka: Pisco, białko jaja kurzego, sok z cytryny i syrop cukrowy (wszystkie za wyjątkiem Angostury Bitters).
  2. Wstrząśnij energicznie przez około 15-20 sekund i przelej do niskiego szkła.
  3. Wierzch drinka udekoruj dwoma kroplami (dashami) Angostury Bitters. Salud!

Nasze porady

  • Jeśli nie masz syropu cukrowego możesz go przygotować samodzielnie. Wystarczy zagotować wodę z cukrem w proporcji 1 do 1. Możesz użyć zarówno cukru białego, jak i trzcinowego.
  • Zamiast soku z cytryny możesz użyć również soku z limonki lub obu naraz. Uważaj tylko, żeby nie dodać więcej niż 30ml łącznie, bo drink zrobi się bardzo sour.
  • Jeżeli nie masz shakera, spokojnie możesz go zastąpić słoikiem. W zależności od wielkości słoika, możesz dodać odrobinę więcej lodu.
  • Pisco Sour w wersji peruwiańskiej zawiera białko jaja kurzego. W polskich marketach można dostać gotowe białko w butelce – jest to bardzo wygodna opcja zwłaszcza, jeżeli planujesz robić drinki dla większej liczby osób. Natomiast jeżeli nie możesz jeść jajek, po prostu zrezygnuj z tego składnika. Chilijczycy powiedzieliby, że to właśnie wtedy pijesz prawdziwe Pisco Sour 🇨🇱.
  • Skąd wziąć Pisco? Nie jest to niestety alkohol popularny w Polsce. Sporadycznie pojawia się w większych marketach, jednak zdecydowanie łatwiej go dostać w sklepach internetowych.
  • Jakiego szkła użyć? Sprawdzi się w zasadzie każde niskie szkło. Dobre będą np. szklanki typu old fashioned, rock glass czy tumbler.

Wersje alternatywne

Podczas 3 tygodni spędzonych w Peru mieliśmy okazję spróbować różnych wersji Pisco Sour. Popularną wariacją było Pisco Sour udekorowane nie tylko Angosturą, ale również odrobiną cynamonu – nam taka wersja szczególnie przypadła do gustu. Spotkaliśmy się również z wersjami, w których sok z cytryny miesza się z sokiem z limonki (pół na pół). Dla osób nie przepadających szczególnie za kwaśnym smakiem, polecamy dodać odrobinę więcej syropu cukrowego lub spróbować jednej z owocowych odmian tego drinka.

Mango Sour i Maracuya Sour

Odrobina soku z marakui lub mango potrafi postawić Pisco Sour na głowie robiąc z niego prawdzie tropikalny koktajl. Do takiej owocowej wersji możesz użyć soku (60 ml), ale znacznie lepiej sprawdzi się pulpa (30 ml) z mango lub marakui.

Wersja z Chile

Jak już wspominaliśmy na początku, Pisco Sour w wersji chilijskiej nie zawiera białka kurzego. I jest to w zasadzie jedyna różnica. Także jeżeli akurat nie masz pod ręką jajek, zawsze możesz powiedzieć, że tak właśnie miało być, ponieważ serwujesz drink w wersji z Chile!

W Peru dostępne są również gotowe, butelkowane drinki typu Sour na bazie Pisco.

Pisco Sour – skąd nazwa?

Nazwa drinka dosłownie oznacza „kwaśne” pisco, a to ze względu na stosunkowo dużą zawartość soków cytrusowych. Sam drink jest bardzo podobny w swoim składzie do znacznie popularniejszego Whisky Sour. Będąc w Peru, słyszeliśmy historie o powstaniu Pisco Sour – jakoby wymyślonym naprędce z powodu z braku whisky. Na ile to prawda? Nie wiemy.

Słowo pisco natomiast, pochodzi od słowa pishkos z języka keczuańskiego (język natywnych plemion inkaskich zamieszkujących Peru). Słowo to to nazwa małego ptaka występującego w okolicach miasta Pisco w południowym Peru. Co może wskazywać, że to jednak w Peru wymyślono ten alkohol.

Pisco to niejedyny charakterystyczny trunek wytwarzany w Peru, ale po więcej peruwiańskich ciekawostek zapraszamy już do artykułu – Peru, ciekawostki z kraju Inków.

CategoriesPeru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *