Pisco Sour to klasyczny koktajl alkoholowy z Ameryki Południowej o słodko-kwaśno-gorzkim smaku. My akurat mieliśmy okazję próbować go podczas naszej podróży po Peru, ale od lat trwa dysputa pomiędzy Peru a Chile odnośnie jego pochodzenia. Oba kraje uznają Pisco Sour jako swój narodowy drink, chociaż wersje chilijska i peruwiańska nieznacznie się od siebie różnią (wersja peruwiańska zawiera dodatkowo białko jaja kurzego). Spór o pochodzenie dotyczy również samego Pisco, ponieważ oba kraje słyną z produkcji tego alkoholu wytwarzanego ze sfermentowanych i poddanych destylacji winogron (podobnie jak brandy).
Pisco Sour – przepis na drink w wersji peruwiańskiej
Składniki:
- 3 kostki lodu
- 60 ml pisco
- 30 ml białka kurzego
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 2-3 krople (dashe) Angostury Bitters (gorzki likier z Trinidadu i Tobago)
Sposób przygotowania:
- Do shakera wrzuć kostki lodu oraz dodaj składniki drinka: Pisco, białko jaja kurzego, sok z cytryny i syrop cukrowy (wszystkie za wyjątkiem Angostury Bitters).
- Wstrząśnij energicznie przez około 15-20 sekund i przelej do niskiego szkła.
- Wierzch drinka udekoruj dwoma kroplami (dashami) Angostury Bitters. Salud!
Nasze porady
- Jeśli nie masz syropu cukrowego możesz go przygotować samodzielnie. Wystarczy zagotować wodę z cukrem w proporcji 1 do 1. Możesz użyć zarówno cukru białego, jak i trzcinowego.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć również soku z limonki lub obu naraz. Uważaj tylko, żeby nie dodać więcej niż 30ml łącznie, bo drink zrobi się bardzo sour.
- Jeżeli nie masz shakera, spokojnie możesz go zastąpić słoikiem. W zależności od wielkości słoika, możesz dodać odrobinę więcej lodu.
- Pisco Sour w wersji peruwiańskiej zawiera białko jaja kurzego. W polskich marketach można dostać gotowe białko w butelce – jest to bardzo wygodna opcja zwłaszcza, jeżeli planujesz robić drinki dla większej liczby osób. Natomiast jeżeli nie możesz jeść jajek, po prostu zrezygnuj z tego składnika. Chilijczycy powiedzieliby, że to właśnie wtedy pijesz prawdziwe Pisco Sour 🇨🇱.
- Skąd wziąć Pisco? Nie jest to niestety alkohol popularny w Polsce. Sporadycznie pojawia się w większych marketach, jednak zdecydowanie łatwiej go dostać w sklepach internetowych.
- Jakiego szkła użyć? Sprawdzi się w zasadzie każde niskie szkło. Dobre będą np. szklanki typu old fashioned, rock glass czy tumbler.
Wersje alternatywne
Podczas 3 tygodni spędzonych w Peru mieliśmy okazję spróbować różnych wersji Pisco Sour. Popularną wariacją było Pisco Sour udekorowane nie tylko Angosturą, ale również odrobiną cynamonu – nam taka wersja szczególnie przypadła do gustu. Spotkaliśmy się również z wersjami, w których sok z cytryny miesza się z sokiem z limonki (pół na pół). Dla osób nie przepadających szczególnie za kwaśnym smakiem, polecamy dodać odrobinę więcej syropu cukrowego lub spróbować jednej z owocowych odmian tego drinka.
Mango Sour i Maracuya Sour
Odrobina soku z marakui lub mango potrafi postawić Pisco Sour na głowie robiąc z niego prawdzie tropikalny koktajl. Do takiej owocowej wersji możesz użyć soku (60 ml), ale znacznie lepiej sprawdzi się pulpa (30 ml) z mango lub marakui.
Wersja z Chile
Jak już wspominaliśmy na początku, Pisco Sour w wersji chilijskiej nie zawiera białka kurzego. I jest to w zasadzie jedyna różnica. Także jeżeli akurat nie masz pod ręką jajek, zawsze możesz powiedzieć, że tak właśnie miało być, ponieważ serwujesz drink w wersji z Chile!

Pisco Sour – skąd nazwa?
Nazwa drinka dosłownie oznacza „kwaśne” pisco, a to ze względu na stosunkowo dużą zawartość soków cytrusowych. Sam drink jest bardzo podobny w swoim składzie do znacznie popularniejszego Whisky Sour. Będąc w Peru, słyszeliśmy historie o powstaniu Pisco Sour – jakoby wymyślonym naprędce z powodu z braku whisky. Na ile to prawda? Nie wiemy.
Słowo pisco natomiast, pochodzi od słowa pishkos z języka keczuańskiego (język natywnych plemion inkaskich zamieszkujących Peru). Słowo to to nazwa małego ptaka występującego w okolicach miasta Pisco w południowym Peru. Co może wskazywać, że to jednak w Peru wymyślono ten alkohol.
Pisco to niejedyny charakterystyczny trunek wytwarzany w Peru, ale po więcej peruwiańskich ciekawostek zapraszamy już do artykułu – Peru, ciekawostki z kraju Inków.